Mórríghan

VIR MVA Ch 07/20 KTK-II 09/19
Virallinen nimi Mórríghan "Hami"
Rotu irish draught
Sukupuoli, säkä tamma, 162 cm
Syntymäaika, ikä 13.01.2014, 16v. ikääntyy satunnaisesti
Väri maksanrautias (ee/aa)
Omistaja VRL-10878, Wreathvalley
Kasvattaja Maylene Clifton
Koulutustaso CIC2 (re. 120 cm, ko. Helppo A)
VH-tunnus VH14-069-0004

© BTS

Hami käyttäytyy yleensä kuningattaren elkein. Se haluaa usein olla päätösvallassa, ja nyrpistääkin nokkaansa varsin rankasti, jos ihmiset pistävätkin sen aisoihin. Karsinassa tamma seisoo korvat takaviistossa ja vain tuijottelee karsinaan saapunutta tulokasta. Jos tulija on täysin tuntematon, voi häntä odottaa pieni henkinen taistelu ennen kuin Hamin kanssa saa asiat toimimaan. Tamman naamaa koristaa varsin usein tympääntynyt ilme. Se haluaa näyttää ärsytyksensä jokaiselle, minkä vuoksi aluksi kaikki hommat tehdään vaikeimman kautta. Kun turhat touhuamiset on tehty ja arvojärjestys ollaan selvitetty, Hami antaa tehdä hoitotoimenpiteet varsin helposti. Kavioiden puhdistus on kuitenkin aina ollut tamman kanssa se suurin murheenkryyni. Hevoselle kavion nostaminen on todella vaikaa. Se, että pitäisi mennä nyt nostamaan jalka toiselle, kun hän käskee, ei mene Hamin kalloon mitenkään päin. Hevosen ylpeys ei millään antaisi periksi sellaiselle toiminnalle.

Taluttaessa Hami haluaisi päättää suunnan ja saattaakin olla riuhtomassa hoitajaansa aika ajoin ties minne puskaan. Vaikka päällepäin näyttää siltä, että Hamilla ei ole minkäänlaista aikomustakaan seurata taluttajaa hänen haluamaansa suuntaan, asettuu se kuitenkin vaativasta ja järeästä käskystä varsin nopeasti. Muiden hevosten kanssa Hami yleensä joutuu riitoihin. Tamma on sellainen kärttyinen rouva, joka ei kestä laisinkaan päättömästi riehuvia apinamaisia lajitovereitaan. Hami on laumassa se, joka nokittaa nuorempiaan ja loistaa yleensä siellä johtajan asemassa. Monet hevoset ovat jo tottuneet Hamin käskyttämiseen ja pomottamiseen, minkä vuoksi ne osaavat jättää tamman omaan rauhaan eivätkä kyseenalaista sen asemaa johtajana. Jotkut uudet hevoset tai muuten vain selkäsaunaa kaipaavat voivat kuitenkin koittaa onneaan, mutta nopeasti huomaavat, että taistelukannalla oleminen on aivan turhaa. Piskuisen Hamin henkinen kantti on vertaansa vailla, mikä korvaa jonkin verran fyysistä voimaa. Tätä tammaa ei siis pidä alkaa kiusaamaan tai saa turpiinsa tavalla tai toisella.

Ratsuna Hami on laiska. Se ei näe tarpeelliseksi tehdä hommia ratsastajan haluamalla tavalla. Jotta hevosesta saa irti edes jotain, on sille asetettava rajat heti ensikättelyssä. Jos tamman antaa vaellella pitkin kenttää miten sattuu eikä siltä kukaan vaadi eksaktisti mitään, uhkaa koko treeni mennä läskiksi. Erilaiset siirtymiset ovat tärkeitä hevosen kanssa toimiessa, jotta sen oma moottori saataisiin toimimaan. Kun vauhtia on saatu, hevonen kuuntelee kyllä ja toisinaan myös tekee niin kuin käsketään. Aina se ei kuitenkaan mene kuin Strömsössä, mikäli Hami päättää pistää jarrut pohjaan ja olla harvinaisen hankala. Yltiöpäinen laiskuus saattaa johtua osittain siitä, että Hami haluaa vain muodon vuoksi toimia vastoin ratsastajan tahtoa. Se kun ei tosiaan ole se kaikkein miellyttämishaluisin ratsu tässä maailmassa. Jos hevosta ei kuitenkaan päästä sooloilemaan vaan on erittäin tarkka, että eteenpäinpyrkimys säilyy, saa siitä kohtalaisen kivan ratsun. Se on kuitenkin fakta, että selässä on ratsastettava jokainen hetki. Jos ratsastaja unohtaa hetkeksikin pitää eteenpäinpyrkimystä yllä, Hami kyllä käyttää tilanteen hyväksi ja aloittaa lusmuilun, jossa se onkin aikamoinen mestari.

Hami ei jännitä kovin helposti, joten kilpailuissa tamma ei ole sen vaativampi kuin kotona. Kylmänrauhallinen tamma tutkiskelee pää ylväästi pystyssä muita riehuvia kilpakumppaneitaan ja pitää huolen siitä, ettei kukaan tule hyppimään sen silmille. Hami on yllättävän innoissaan siitä, että se pääsee esiintymään monelle silmäparille. Ei ole mitenkään tavatonta, että hieman ennen omaa suoritusta Hami tuntuu alkuverryttelyalueella maagisen loistavalta eikä yleisestä tahmeudesta ole lainkaan tietoa. Esiintyminen on Hamin mielestä niin mukavaa puuhaa, ettei sitä aina meinaa saada koppiin takaisin, kun on aika lähteä kotiin. Muuten lastauspuuhat sujuvat hienosti tamman kipittäessä korvat hörössä sisään tai ulos. Se tietää, että traileri tarkoittaa jotakin mukavaa.

Sukutaulu

i Eanwood Meadhrán
ID, trt, 166 cm
ii Máel Sechlainn
ID, rn, 165 cm
iii Ceilteach
iie Frachmoore Tiernan
ie Doiléir
ID, rt, 168 cm
iei Fionnbharr
iee Wicklow Sorcha
e Anam Báite
ID, rn, 160 cm
ei Rivengrove Uilleag
ID, rn, 165 cm
eii Mullingar Flurry
eie Seacláid
ee Crapadh Sceamhlach
ID, rn, 159 cm
eei Sníomhadóir
eee Moímint Dorcha
Lue sukuselvitys

Jälkeläiset

Syntymäaika Varsa Vanhempi Omistaja
01.03.2020 ID-t. Gleanntán Miabhaigh Michellangelo VRL-12244
19.08.2019 ID-t. Gleanntán Quinn Raghnall Achrann VRL-11889
19.02.2016 ID-o. Gleanntán Luchtaine Hey Valentin VRL-10878

Kilpailut

Näyttelyt

12.08.2020, Alondra, VSN, irish draught -tammat, CH
15.06.2020, Alondra, VSN, irish draught -tammat, RCH

30.06.2020, Safiiritiikerin Kilpailukeskus, NJ, kylmäveritammat, BIS22, MVA-sert, tuom. Terhi
29.05.2020, Adina, NJ, muut kevyet kylmäveritammat, BIS3, MVA-sert, tuom. Jannica
24.02.2020, Harjukosken tila, NJ, harvinaiset orit ja tammat, irtoSERT, tuom. Lissu T.
08.09.2019, Penrose Shires, NJ, kevyet kylmäveritammat, irtoSERT, tuom. Vibaja
31.03.2016, Rosenhof, NJ, irtoSERT, tuom. Kati

Porrastetut kilpailut

  • Painotuslaji: kenttäratsastus 6/5
  • Kokonaispisteet painotuslajissa: 2426.44 pistettä
  • Hyppykapasiteetti ja rohkeus 1353.34 pistettä
  • Nopeus ja kestävyys 1073.10 pistettä

Perinteiset kilpailut (ERJ)

Valmennukset & päiväkirjamerkinnät

01.07.2020 - Kouluvalmennus ratsastajan sanoin

Hami mateli eteenpäin korvat niskassa ja niskuroi jokaiselle selästä tulevalle avulle. Olin taistellut ilkikurisen hevostamman kanssa jo vartin eikä minkäänlaista nöyrtymistä näyttänyt tapahtuvan. Sain patistaa sitä eteenpäin oikein urakalla ja muistaa myödätä jokaisen reippaamman askeleen jälkeen. Kehujen saattelemana Hami alkoi toimia melko hyvin ottaen kuitenkin edelleen vähänkään epämukavan avun itseensä, ja nakkeli niskojaan sille. Saatuani alkuverryttelyt vihdoin ja viimein tehtyä, pääsin aloittamaan kunnon treenin.

Tein paljon erilaisia siirtymisiä askellajista toiseen sekä myös tietyn askellajin sisällä. Hami mieluusti hidasti, mutta ei olisi millään halunnut edetä reippaammin. Pitkillä sivuilla oli tarkoitus lisätä ravia ja lyhyellä sivulla ottaa takaisin. Halusin näiden kahden tempon välille huomattavan muutoksen ja siirtymisten täytyi olla napakoita eikä liukuvia. Monen siirtymisen jälkeen Hami alkoi lämmetä yhä enemmän ja se alkoi jo hieman pärskähdellä työnteosta. Tämän tehtävän jälkeen hevonen sai hetken levätä, kunnes aloittaisimme treenin päätehtävän.

Suurin painopiste oli tänään vastalaukan harjoittelussa. Tarkoituksena oli ratsastaa ensin myötälaukkaa suurella keskiympyrällä, josta jatketaan lävistäjälle. Sunnan vaihtuessa laukka pysyy samana, tehdään puolikas pääty-ympyrä ja käännytään jälleen lävistäjälle myötälaukkaan palaten. Hami pysyi melko hyvin hanskassa vaikka pari kertaa tiputtikin ikävästi raville. Viimeiset vastalaukat menivät kuitenkin hyvin ja sain ratsastettua Hamia yllättävän hyvässä paketissa. Lopputunnista hevonen oli oikein vetreä ja teki töitä käskystäni. Mitään maailman mahtavinta työmoraalia Hamihan ei omista, mutta olin kohtalaisen tyytyväinen tamman tämän päivän suorituksiin. Loppuverryttelyt tein melko matalassa muodossa kehujen kera.