Castlelyons Spiteful Sparrow

ERJ-II lisätietoa ERJ-II lisätietoa ERJ-II lisätietoa
Virallinen nimi Castlelyons Spiteful Sparrow "Tessa"
Rotu irish sport horse (ID 37,5%)
Sukupuoli, säkä tamma, 167 cm
Syntymäaika, ikä 14.03.2016, 11v. ikääntyy satunnaisesti
Väri rautias (ee/AA)
Omistaja VRL-10878, Wreathvalley
Kasvattaja turjake, VRL-07415
Painotus CIC4 (re. 140 cm, ko. Vaativa A)
VH-tunnus VH16-209-0041

© flickr.com, Serita Vossen, by-nc

Tessa kannattaa ottaa tosissaan. Tamma on erittäin kipakka ja se kiihtyy nollasta sataan alle sekunnin sadaosassa. Siitä on todella vaikea ottaa selvää, millaisella tuulella se milloinkin on. Joskus voi olla niin, että aluksi Tessa on niin mukava kuin se vain kykenee, vaikkei se silloinkaan mikään mamman kultapossu ole, ja sitten yhtäkkiä varoittamatta se muuttuukin protestikannalle. Karsina on hevosen oma pieni valtakunta, johon se päästää vain ne, jotka sisäänpääsyn ansaitsevat. Tessa ei katso hyvällä arkajalkoja, jotka kuikuilevat ensin varttitunnin karsinan ulkopuolella, minkä jälkeen hieman raottavat ovea ja jäävät siihen päivystämään. Hevonen pyyhältää vaivihkaa ovelle hampaitaan kovaäänisesti narskutellen ja pyrkii saamaan tuon ujopetterin pois sen alueelta. Ne, jotka Tessan kanssa pärjäävät, ovat reippaita ja päämäärätietoisia ihmisiä. Tällaiset ihmiset saavat Tessan hyvälle tuulelle, ja se voi alkupelottelujen jälkeen olla jo vähän enemmän normaalihevonen.

Rajoja tarvitseva Tessa on ratsaestaessa varsinainen vastarannankiiski. Hevonen on sisimmässään hyvin reagoiva ratsu, joka kuitenkin yrittää aina aluksi heittää homman läskiksi. Ratsastaja, joka ei osaa pitää vartaloaan kurissa pääsee koeajamaan Pendolino-junan. Hieman paremman tasapainon omaavat taas saavat tammasta irti vähän paremman ja mukavemman hevosen. Tessaa ei tarvitse kuin vain hieman koskettaa pohkeella kylkiin niin se on jo etenemässä reippaammin. Usein tamma yrittää ennakoida ratsastajan aikeet, ja mikäli selässä matkaaja tekee pienenkin liikkeen, jonka voi tulkita eteenpäinajavaksi, hevonen nostaa kytkintä. Jos ratsastaja lähtee nykimään tammaa liiaksi suusta, se puree hampaat kiinni kuolaimeen ja pistää hevikonsertin pystyyn keikutellessa päätään ylhäältä alas. Kovinkaan moni ei Tessasta saa irti hevosen koko potentiaalia, joten ne harvat ja valitut ovat kultaakin kalliimpia, ainakin omistajan mielestä. Tessa vähät välittää, ja pompottelee heitäkin ihan samalla tavalla kuin ketä tahansa muutakin perunasäkkiä selässä.

Hyppiminen saa Tessan riehaantumaan entisestään. Ratsastajalla on oltava fyysistä voimaa käsissään, jotta hevonen saadaan etenemään oikeassa tahdissa. Tamma kuumuaa älyttömästi, jo heti verryttelyhypyistä lähtien, joten sitä ei tarvitse käskeä eteenpäin laisinkaan. Hevonen on rohkea, ja joskus siitä kuoriutuu jopa yllytyshullun piirteitä, minkä vuoksi ratsastaja ei saa olla myöskään mikään pelkuri. Toisinaan tuntuu, että tammalta puuttuu itsesuojeluvaisto, tai ainakin se on pahasti vioittunut tai sitten Tessa on masokisti. Hevonen nimittäin lähtee yrittämään hyppyä, vaikka lähtökohdat olisivat päin sitä kuuluisaa. Pari kertaa hevonen on tullut pahan näköisesti alas esteeltä, kun sen oli aivan pakko hypätä, vaikka askel ei edes kunnolla ollut päättynyt ja ratsastaja roikkui jo melkein sen kaulalla. On siis hyvä paketoida itsensä vaikkapa haarniskaan, jotta ikäviltä onnettomuuksilta vältyttäisiin. Maastoesteillä hevosen rohkeus on toisinaan hyvä asia, mutta edelleen selästä on tultava järeät ohjeet, jotta Tessa viitsii kuunnella. Tamman mielestä se on johtaja, joka osaa käskeä ja kunnolla.

Kilpailujen lähestyessä on pidettävä omat hermot kurissa. Jo valmiiksi ailahtelevainen ratsu ei kaipaa lisää stressaamisen aihetta. Tessa kyllä huomaa, jos sen lähettyvillä olevat olennot jännittävät. Mikäli tammakin alkaa panikoimaan, ei ole syytä startata laisinkaan ellei nyt välttämättä halua mennä pelaamaan lottoa omalla hengellään. Muita hevosia Tessa sietää huonosti, minkä vuoksi kilpa-alueella punaista rusettia hännässään kantava tamma pidetään mahdollisimman kaukana muista. Vaikkei Tessa pidäkään lajitovereistaan, se rakastaa koiria ja kissoja. Auta armias, kun tallipihan poikki pyyhältää kisu, niin hevonen on sen perässä alta aikayksikön ja taluttaja itkee perässä. Lastaus ei tuota ongelmia, mutta itse matkan aikana on usein pysähdyttävä nimenomaan Tessan vuoksi. Tamma kun kyllästyy seisomiseen ja odotteluun, on kopin seinien pirstaloituminen tuhannen päreiksi varsin lähellä.

Sukutaulu

i Wicked Woodpecker
ISH (25%), prn, 168 cm
ii Donatello
trak, rt, 170 cm
iii Danatello
iie Insurgent
ie Fantasy Playground
ISH (50%), rn, 166 cm
iei Patrick (ID)
iee Marabella xx
e Plainview Cantana
ISH (50%), rnkm, 166 cm
ei Maximus K xx
xx, rn, 170 cm
eii Manhattan xx
eie Bulletproof M xx
ee Plainview Calliope
ID, mrnkm, 167 cm
eei London Calling
eee Plainview Isabelle
Lue sukuselvitys

Jälkeläiset

Syntymäaika Varsa Vanhempi Omistaja
26.10.2021 ISH-t. Gleanntán Honeydew Nox Nectarine Neo VRL-10961
18.08.2019 ISH-o. Gleanntán Crafty Cappucino Castlelyons Caife Cúrach VRL-13152

Kilpailut

Porrastetut kilpailut (KERJ)

  • Painotuslaji: kenttäratsastus (vt. 8)
  • Kokonaispisteet painotuslajissa: 3879.32 pistettä
  • Hyppykapasiteetti ja rohkeus 2148.42 pistettä
  • Nopeus ja kestävyys 1730.90 pistettä
30.04.2021 Haltiasalo, KERJ Cup, CIC4, 05/32

Perinteiset kilpailut (ERJ)

Muut kilpailut

19.-21.02.2021 Kalla Cup 2021 1. osakilpailu, CIC3, 13/24 Ratsastajana F. Daley
25.07.2020 Power Jump 2020, 140 cm, 01/29 Ratsastajana Flynn Daley
09.05.2020 Hannaby Hanami Week, 140 cm, 21/32 Ratsastajana Flynn Daley
06.05.2020 Hannaby Hanami Week, 140 cm, 11/26 Ratsastajana Flynn Daley

 

Valmennukset & päiväkirjamerkinnät

12.07.2020 - Estevalmennus ratsastajan sanoin

Tänään minun oli tarkoitus loikkia Tessan kanssa muutamia esteitä. Hevonen tuntui melko energiseltä eikä se aina malttanut kuunnella asettavia apujani vaan olisi röyhkeästi jatkanut menoaan suorana pökkelönä. Sileällä verryttelyn jälkeen tulin yksittäistä pystyä, jonka eteen olin pistänyt ponnistuspuomin. Aluksi meillä oli vaikeuksia laskeutua esteeltä oikeassa laukassa, koska jäin lähes tulkoon joka kerta inhottavasti sisäohjaan roikkumaan, mikä puolestaan esti Tessaa vaihtamasta laukkaa. Kun sain käteni rennommaksi sisältä, laukka vaihtui kuin itsestään. Jouduin aina välillä laskeutumaan selästä nostaakseni estettä, mihin kului ärsyttävästi turhaa aikaa.

Esteen korkeuden noustessa myös Tessan innostuminen paisui paisumistaan. Seuraavaksi oli tarkoitus lisätä pystyn jälkeen okseri melko pitkällä välillä. Käännös pystyn jälkeen okserille oli kuitenkin tiukka, jossa keskittymistä ja nimenomaan hallittua laukkaa kaivattiin. Kaarroksessa meinasi pari kertaa lähteä vauhti lapasesta, mikä ei kovinkaan suuri yllätys Tessan kanssa ollut. Liian kova vauhti kaarteessa jatkui luonnollisesti myös suoralla okseria lähestyessä, minkä vuoksi ponnistuskohta oli väärä ja puomit kolahtelivat oikein urakalla. Sain käyttää hieman kovempiakin otteita, jotta Tessa ymmärsi hidastaa hieman.

Kun sain Tessasta irti parit hyvät loikat, annoin sen hetken kävellä pitkän ohjan kera. Tamma ei olisi malttanut kävellä sitten laisinkaan vaan olisi jatkanut mieluusti laukassa tai edes ravissa. Jäähdyttelyjen jälkeen tulin vielä kaarevaa linjaa neljällä askeleella. Tessa onnistui tässä tehtävässä oikein mallikkaasti. Se oli pohkeen edessä ja osasi jopa kuunnella minua joka kerta. Loistavien hyppyjen jälkeen aloitin loppuverryttelyt. Tessa puhkui intoa ja pärisi omaan outoon tapaansa tehdessäni sen kanssa suuria ympyröitä rennossa ravissa.


14.05.2018 - Kouluvalmennus ratsastajan sanoin

Olin linnottautunut rautiaan hevostamman kanssa maneesin suojiin, koska ulkona satoi kaatamalla ja tuuli puhalsi kaiken irtaimiston mennessään. Tessa oli hieman nyrpeänä ulkona riehuvasta koiranilmasta ja säpsähtelikin alkuverryttelyjen aikana epätavallisen paljon. Tarkoituksenani oli treenailla vähän kouluohjelmamme väistöjä sekä takaosakäännöksiä.

Aloitin verryttelyjen jälkeen pohkeenväistöillä ensin käynnissä. Käänsin hevosen lyhyeltä sivulta keskihalkaisijalle, jonka keskipisteestä lähdin väistämään uralle. Tessa oli todella herkällä päällä, joten ensimmäisellä kerralla liian kova pohkeeni sisäpuolelta sai takapään johtamaan väistöä. Seuraavilla kerroilla osasin käyttää apuja riittävän kevyesti ja Tessa toimi kuin unelma. Ravissa meillä ei ollut suurempia ongelmia. Tessa väisti oikein mallikkaasti ja alkoi tuntua melko irtonaiselta molemmista kyljistään. Viimeisten väistöjen loppuun lisäsin laukannoston ja jatkoin muutaman askeleen mahdollisimman rauhallista ja hallittua laukkaa. Tessan laukka nousi todella hyvin, kun väistöt olivat auttamassa eikä se tällä kertaa lähtenyt myöskään kiitämään niin kuin yleensä sillä oli tapana tehdä.

Seuraavaksi otin harjoituksen alle takaosakäännökset. Aloitin ensin kokoamalla ja lyhentämällä askelta riittävästi säilyttäen kuitenkin eteenpäinpyrkimyksen. Kun hevonen oli tarpeeksi koottuna, pystyin aloittamaan. Käänsin Tessan maneesin keskelle, jotta minulla olisi tilaa. Harjoittelin käännöksestä ulos ratsastusta ja parin askeleen jälkeen jatkoin taas kääntämistä, jotta pääsisin hallitsemaan paremmin yksittäisiä askeleita. Tein vuorotellen kokoamisen kautta takaosakäännöksen oikealle ja vasemmalle. Jouduin korjaamaan Tessan kaulaa ulko-ohjalla monesti suoremmaksi, koska se tuuppasi aina kääntämään liikaa kaulaansa ja näin ollen työnsi ulkolapaa ulos, mikä vaikeutti kääntymistä. Muuten tamma suoriutui käännöksistä oikein hyvin ja oli ansainnut suuret rapsutukset ja kehut ennen kuin siirryin loppuverryttelyihin.