Skeymoor Rónan

KTK-III 05/20
Virallinen nimi Skeymoor Rónan "Ronan"
Rotu irish draught
Sukupuoli, säkä ori, 174 cm
Syntymäaika, ikä 25.05.2012, 16v. ikääntyy satunnaisesti
Väri ruunikko (Ee/Aa)
Omistaja VRL-10878, Wreathvalley
Kasvattaja Skeymoor Stud tuoja Kiiskinen
Koulutustaso CIC2 (re. 120 cm, ko. Helppo A)
VH-tunnus VH20-069-0025

© BTS

Ronan on rauhallinen ja erittäin hyväkäytöksinen ori, joka oli yllättävän helppo käsitellä jo pikkuvarsana. Se on varma kuin kallio ja luottaa omaan ihmiseensä sataprosenttisesti, eikä huonoja päiviä hevosen kanssa juurikaan ole. Oriin lempeä hörähdys ja veikeän utelias ilme pelastavat myös sen päivän, kun on joutunut repimään itsensä aamukuudelta räntämyrskyyn heiniä jakamaan.

Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat Ronanin kanssa helposti ja pesuhetkistä se nauttii erityisen paljon. Myös juuriharjalla ryntäiden hinkuttaminen saa oriin ylähuulen rullalle ja silmät ristiin. Karsinassa se jaksaa seistä aloillaan pidempiäkin aikoja eikä häiriinny turhia karsinan ulkopuolisista ärsykkeistä, vaikka saattaakin välillä kuikuilla käytävälle niin pitkälle kuin paksu kaula antaa myöten. Satuloidessa Ronan saattaa aavistuksen pullistella muikea ilme naamallaan, mutta sen ajatukset saa helposti juksattua toisaalle.

Ratsastaessa ori on joustava, rohkea ja luottavainen. Hevonen selkeästi nauttii työskentelystä ja lähtee aina innoissaan kohti päivän haasteita. Vaikka maastoradalla ei nopeutta löydykään ihan yhtä paljon kuin kevytrakenteisemmilla ja pitkäjalkaisemmilla lajitovereillaan, se on kuitenkin tarmokas, tottelevainen ja erityisen kestävä. Melko raskaasta rakenteestaan huolimatta Ronan on kevyt ja mukava ratsastaa, sen kokoaminen on helppoa, askellus lähes yhtä komeaa kuin naapurin puoliverisellä ja ponnistusvoimaa vähintään kahden hevosen verran.
© maahantuoja

Sukutaulu

i Braohill Eoghanan
ID, mkm, 174 cm
ii Fenwick Ailde
ID, m, 172 cm
iii Cormag
iie New Finola
ie Borgach
ID, rtkm, 161 cm
iei Kilian
iee Fadelma
e Skeymoor Ceana
ID, rnkm, 166 cm
ei Congail Lachlan
ID, mkm, 170 cm
eii Calvagh II
eie Congail Ailís
ee Skeymoor Oigrígh
ID, rnkm, 166 cm
eei Rawés Raghnall
eee Dearbhail
Lue sukuselvitys

Jälkeläiset

Syntymäaika Varsa Vanhempi Omistaja
16.09.2020 ID-o. Gleanntán Roane Ruarc Banríon Séimh VRL-14926
01.03.2020 ID-t. Gleanntán Mweelrea Cathair Thiar VRL-10878

Kilpailut

Näyttelyt

10.07.2020, Safiiritiikerin Kilpailukeskus, NJ, kevyet kylmäveriorit, irtoSERT
28.06.2020, Safiiritiikerin Kilpailukeskus, NJ, kylmäveriorit, BIS11, MVA-sert

04.11.2014, VSN, VSN, RCH
26.11.2013, Marvellous Herrings, VSN, RCH
16.11.2013, KGR, VSN, RCH
10.10.2013, Utopia, VSN, RCH

Porrastetut kilpailut (KERJ)

  • Painotuslaji: kenttäratsastus (0/6)
  • Kokonaispisteet painotuslajissa: 00 pistettä
  • Hyppykapasiteetti ja rohkeus 00 pistettä
  • Nopeus ja kestävyys 00 pistettä

Perinteiset kilpailut (ERJ)

Päiväkirja

25.06.2013, Entisessä kodissa (© Kiiskinen)

Olin varhain aamulla nauttimassa brunssia pienessä, mummomaisessa keittiössäni pelkkä aamutakki päälläni, kun huomasin ikkunasta, että pihaani kurvasi hopeanharmaa hevostraileri. Ei mikä tahansa kosla, vaan kauan odotettu, aivan erityistä hevosta kuljettava traileri. Hylkäsin aamiaiseni, suorastaan syöksyin eteiseen, kiskoin vauhdilla vaaleanpunaiset Ainot jalkaani ja siitä terassin kautta pihalle. Viuhahdin juuri autosta nousseen kuskin ohitse suoraan ensimmäiselle ikkunalle, josta kuikuilin sisälle traileriin etsien aarrettani. Ja siellähän se oli, turpa heinissä kuin ei mitään.

Hihkuessani kuin 8-vuotias pikkulikka ensimmäisellä ratsastustunnillaan, kuski ojensi minulle kärsimättömästi papereita, joihin suttasin allekirjoitukseni niitä sen enempää vilkaisematta. Yhdessä avasimme trailerin ja kuskin perässä asteli pihalle suuri ja lihaksikas, auringossa kilpaa trailerin kanssa hohtava suklaanruskea ori. En voinut olla peittämättä ihastustani (kuskin pyöritellessä silmiään), se oli vähintäänkin yhtä hieno kuin puoli vuotta sitten kirmaillessaan Irlannin vehmaisilla niityillä.

Kuski ojensi riimunvarren minulle, sanottiin heipat ja auton lähtiessä pihasta talutin oria kohti remontissa olevaa, tyhjää talliani. Rónan oli hevosen nimi. Skeymoor Rónan. Se oli äärimmäisen rauhallinen ja heti talliin saavuttuamme se alkoi aavituksen uteliaana nuuskimaan paikkoja. Talutin sen tallin valmiiseen osaan, kunniapaikalle päätykarsinaan. Rónan oli ensimmäinen irlantilainen kenttäratsuni ja nojaillessani karsinanoveen en ymmärtänyt, miten en ollut hankkinut tällaista aikaisemmin. Ihan älyttömän hieno. Hieno hieno, suloinen hieno, uljas.

Vain vaivoin pystyin jättämään orin kotiutumaan talliin kissa ja heinät seuranaan, kun muistin oman sisällä odottavan aamiaiseni. Myöhemmin päivällä kävin päästämässä hevosen omenapuiden reunustamaan tarhaan, kunhan ensin olin saanut oman vatsani täyteen. Sen touhuja seuraillessa loppupäivä sujuikin hujauksessa.