Castlelyons Caife Cúrach

KERJ-II 08/21
Virallinen nimi Castlelyons Caife Cúrach "Kurttu"
Rotu irish sport horse (ID 50%)
Sukupuoli, säkä ori, 170 cm
Syntymäaika, ikä 16.04.2016, 18v. ikääntyy satunnaisesti
Väri ruunikonkirjava (Ee/Aa/nTO)
Omistaja VRL-10878, Wreathvalley
Kasvattaja turjake, VRL-07415
Painotus CIC4 (re. 150 cm, ko. Vaativa A)
VH-tunnus VH16-209-0044

© flickr.com, Serita Vossen, by-nc

Kurttu on nimensä mukaisesti sinne tänne vaahtoava persoona, joka vekkulin ulkonäkönsä ja toisinaan myös kärsimättömän käytöksensä takia herättää varmasti kanssaeläjiensä huomion. Hoitotoimenpiteissä Kurttu haluaa aina olla mukana tavalla tai toisella. Joskus alvariinsa sinkoileva hätähousu saa hoitajiensa hermot kiristymään, mutta kummasti ori osaa lopettaa juuri silloin kun ne kohtalokkaat huudot ovat pääsemässä ihmisen suusta. Hevonen ei muuten ole vaikea käsiteltävä, mutta aina on kuitenkin varauduttava siihen, että Kurtulta saattaa homma lähteä lapasesta ihan vain sen takia, koska sen mielestä kaikki on niin kiinnostavaa. Ainoa olento kenen kanssa ori on joskus sukset ristissä jonkin muun kuin häsläyksen vuoksi, on kengittäjä. Kavioiden räplääminen ei muutenkaan ole Kurtun lempijuttuja, niin siihen kun heitetään vielä kaiken maailman vasarat ja oman pään kokoiset pihdit, on soppa valmis. Pohjimmiltaan hyväkäytöksinen Kurttu ei ole tappolinjalla, mutta kavioihin koskeva saa varata hetken aikaa orin kanssa vehtaillessa.

Kurtulta löytyy energiaa todella paljon. Sen lisäksi, että moottori pelaa paremmin kuin hyvin, ori haluaa tehdä parhaansa ja kuuntelee kohtalaisen hyvin ratsastajaansa. Hevonen on kuitenkin jokseenkin kovasuinen, eikä se aina tottele selässä olevan apuja, mikäli ne eivät ole aikuisten oikeasti jämäkät ja vaativat. Pienet kutittelut Kurttu viittaa kintaalla, ja jatkaa sitä mitä oli tekemässä. Kouluaitojen sisäpuolella orin kärsivällisyys herpaantuu monesti, minkä vuoksi ratsastajan on syytä olla pitkäpinnainen kaveri, joka jaksaa tukea ratsuaan niinä vaikeimpinakin hetkinä. Tylsistyessään hevonen lähtee laiskiaslinjalle, jolloin se laahautuu pitkin kenttää mahdollisimman kärsivän ilmeen kera. Esteen vilahtaessa Kurtun näköpiiriin ori herää kuin taikaiskusta, ja on kuin tuliterä muskeliauto, joka odottaa lähtömerkkiä. Este- ja maastoesteradoilla Kurtulta ei vauhtia puutu. Se vetäisi itsensä vaikka henkihieveriin, jos kukaan ei olisi sen menoa vahtimassa. Ori on palavasti rakastunut vesielementteihin, joten kaikki esteet, jotka jotenkin liittyvät veteen, ylitetään korvat hörössä ja sieraimet hehtaarin kokoisina. Yleensä esteiden loikkiminen onnistuu, kunhan ratsastaja vain huolehtii vauhdista.

Muiden hevosten kanssa Kurttu tulee toimeen erittäin hyvin. Se ottaa mielellään leikkimielistä matsia muiden poikien kanssa. Homman muuttuessa kuitenkin liian rajuksi, jänishousu-Kurttu loikkii kauemmas ja vahtii tilannetta omasta pienestä nurkastaan. Uudet tuttavuudet ori ottaa aina iloisesti vastaan. Sillä ei ole ennakkoluuloja ketään kohtaan, ja josksu se saakin muut lajitoverit ärähtämään hevoselle vähän liiankin rajusti. Uudet tilanteetkaan eivät hätkähdytä oria laisinkaan. Kurttu elää hetkessä, eikä se jaksa ottaa niin suurta stressiä kilpailuista kuin muut toverit. Jos luvassa on todella isot kekkerit, saattaa Kurtun pepussa hieman kutista, kun se ei malta odottaa, että pääsee tutustumaan kaikkiin niihin kymmeniin kilpakumppaneihinsa.

Sukutaulu

i Eos
ISH (50%), prt, 170 cm
ii Escador xx
xx, rt, 170 cm
iii Esclava xx
iie Miss Pinky xx
ie Diane
ID, rn, 166 cm
iei Donald
iee Felicity
e Irish Coffifeen
ISH (50%), rnkrj, 169 cm
ei Flamingo
kwpn, rnkrj, 170 cm
eii Franco
eie Fellini
ee Vienna Coffee
ID, rn, 166 cm
eei Accopoluto
eee Madriana
Lue sukuselvitys

Jälkeläiset

Syntymäaika Varsa Vanhempi Omistaja
24.01.2021 FWB-t. Sudsy Cave Dark Star Apple VRL-10741
18.05.2020 ISH-t. Aerinite Est Kilkenny Eigrina xx VRL-10878
18.08.2019 ISH-o. Gleanntán Crafty Cappucino Castlelyons Spiteful Sparrow VRL-13152
14.01.2018 IRP-t. Leimerton Caiféin Roanoake Briony VRL-11523

Kilpailut

Porrastetut kilpailut (KERJ)

  • Painotuslaji: kenttäratsastus (vt. 8)
  • Kokonaispisteet painotuslajissa: 3836.62 pistettä
  • Hyppykapasiteetti ja rohkeus 1737.18 pistettä
  • Nopeus ja kestävyys 2099.44 pistettä
28.02.2021 Haltiasalo, KERJ Cup, CIC4, 01/19

Perinteiset kilpailut 24 sij. (ERJ)

Muut kilpailut

10.05.2020 Hannaby Hanami Week, 150 cm, 08/25 Ratsastajana Bridget O'Sullivan
07.05.2020 Hannaby Hanami Week, 150 cm, 01/24 Ratsastajana Bridget O'Sullivan

 

Päiväkirjamerkinnät & valmennukset

25.07.2020 - Power Jump 2020

Bridget seisoi vakavan oloisena vesiesteen edessä paino toisella jalalla ja leuka kättä vasten nojaten. Hän oli juuri arvioinut laukka-askeleet muurilta vesiesteelle ja oli aivan varma, että hänen ratsunsa pyyhkisi tällä suunnitelmalla häikäilemättä sitä kuuluisaa. Bridgetin uljas laikukas puoliverinen saisi viimeistään tässä kohtaa rataa sellaisen huligaanikohtauksen, että sitä ei todennäköisesti pidättelisi enää mikään. Bridget punnitsi vaihtoehtoja jos jonkinmoisia, mutta hyväksyi lopulta kohtalonsa päättömän kanan lailla juoksevan hevosen ratsastajana.

Nainen askelsi reippaasti vesiesteen ohitse ja harjoitti mielikuvaleikkiä kaarteen kohdalla. Tässä kohtaa Bridgetin ratsu varmaankin driftaa kaarteen läpi, mutta nainen suunnitteli sen kuitenkin aivan toisin. Vähän maltillisemmin. Kun, tai siis jos, tai siis toivottavasti kun, hevonen on kaarteesta päässyt ulos, se varmasti vilkaisee toiveikkaana uudestaan vesiestettä, mutta Bridgetin onkin pidettävä ratsunsa fokus jo tulevassa violetissa pystyesteessä. Tuo mahdottomana vesipetona tunnettu nelijalkainen voi loukkaantua tästä syvästi, mutta kunhan se pystyy nielemään pettymyksensä kaikki on hetken ainakin ihan hyvin. Kaikki on hyvin ja pahin ohi, jos vain siitä driftaamisesta selvitään. Ehkä.

Kasieste pystyesteen jälkeen saa jopa Bridgetin itsensäkin hieman epäileväiseksi, joten hän voi lyödä vaikka tonnista vetoa, että hänen hevosensa tekee vähintäänkin samoin. Pahimmassa tapauksessa tuo kahtasataa kiitävä putkiaivo lyö liinat kiinni täydestä vauhdista. Tämän nainen on kokenut monta kertaa, muttei koskaan ole siihen tottunut. Haluaisi kyllä, mutta ei siihen pysty. Bridget päätti lopulta, että pyörisi jonkin aikaa nimenomaan näiden viimeisten esteiden luona ennen starttia, jotta ratsu saisi siinä jo pällistellä noita kamaluuksia.

Ilmapalloesteet ovat viimeinen koetinkivi, josta joko selvitään tai ei selvitä. Bridgethän omasta mielestään suunnittelee kaiken niin tarkasti ja hyvin, ettei vaihtoehtoisille toteutustavoille jää sijaa laisinkaan. Oman ratsunsa tuntien hän kuitenkin huijaa tässä vain itseään. Nimittäin tuo hevonen keksii aina keinot, joilla alkuperäiset suunnitelmat saavat vähän veikeämpää väritystä ylleen. Pakko Bridgetin on kuitenkin jonkinlainen harhakuvitelma itselleen rakentaa, johon hän voi henkisesti linnoittautua ennen kuin hän kapuaa tuon tuuliviirin lailla liehuvan hevosensa selkään ja pohtii mihin hullunhommaan hän on jälleen kerran oikein ryhtynyt.