Gleanntán Jiggish Jellyfish

KEV-I 07/20 EV-II 06/20 KV-III 06/20
Virallinen nimi Gleanntán Jiggish Jellyfish "Elli"
Rotu irish sport horse (ID 31,25%)
Sukupuoli, säkä tamma, 168 cm
Syntymäaika, ikä 01.05.2020, 8v. ikääntyy satunnaisesti
Väri rautiaankimo (ee/AA/Gg)
Omistaja VRL-10878, Wreathvalley
Kasvattaja Wreathvalley
Painotus CIC4 (re. 140 cm, ko. Vaativa A)
VH-tunnus VH20-209-0012

© flickr.com, Serita Vossen, by-nc

Historia

Flynn tiesi tasan tarkkaan, minkä nimiseksi hän ristisi tuon syntyvän varsan, jonka vanhemmat oli tietoisesti valittu aavistuksen riskillä. Nimi Jiggish Jellyfish sopii tälle tammalle kuin nenä päähän. Se on ihan nimensä kaltainen innosta hytkyvä hevospersoona, joka tuntuu olevan toisinaan kuin sormien läpi valuva selkärangaton meduusa. Flynn oli valinnut tämän tamman vanhemmiksi varsin vahvaluonteiset hevoset, jolla hän pyrki saamaan ratsun, joka on äärimmäisen reaktiivinen ja jolta löytyy pelotonta luonnetta. Ensimmäisistä askeleistaan lähtien Jiggish Jellyfish on näyttänyt elämänhalukkuutensa ja sählän sinne tänne pirskahtelevan luonteensa, mikä vaatinee ihmisiltä pitkää pinnaa ja tiukkoja rajoja.

Luonnekuvaus

Maastakäsitellessä Elli on kohtalaisen helppo kaveri. Se on hyvin seurallinen muille hevosille, mutta ihmiset se jättää aika usein huomiotta. Se ei koe, että ihmisillä olisi sille kauheasti mitään tarjottavaa. Namejakaan sille ei kovin paljoa anneta herkkävatsaisuuden vuoksi. Normaaleina ruoka-aikoina Elli on aavistuksen seurallisempi toveri, kun se tietää, että nyt on tulossa jotakin mahantäytettä, mutta muuten Elli on aika välinpitämätön. Vanhempiinsa tamma ei ole tullut mitä tulee maastakäsittelyyn, luojalle kiitos, eli pahansuopaisuutta tamma ei harrasta. Hoitotoimenpiteiden aikana tamma on hyvä kuitenkin sitoa kiinni, jotta vältetään turha poukkoilu ympäriinsä ja näin ollen minimoidaan tahattomat henkilövahingot. Jalat ovat aina olleet Ellin heikko kohta. Se ei meinaa laisinkaan antaa koskea niihin, minkä vuoksi harjaamiset voivat toisinaan tuottaa hapanta naamaa ja paikallaan tanssahtelua. Taluttaessa tamma osaa myös kulkea aika hyvin taluttajansa vierellä. Elli saattaa joskus lähteä koittamaan onneaan ja testaamaan hoitajansa otevahvuutta, mutta tähän tarvitaan esimerkiksi jokin mielenkiintoinen ärsyke kuten esimerkiksi lintuparvi tai muu vastaava mielenkiintoisuus.

Elli jakaa ratsastajien mielipiteitä laidasta laitaan. Jos ajatellaan yleisesti kansainvälisen tason kenttäratsua, Ellissä on jopa toisinaan ehkä liikaakin herkkyyttä ja imua eteenpäin. Tilanne saattaa joskus eskaloitua tamman kanssa sellaiseksi, että radalla meno on täysin hallitsematonta hevosen ottaessa kierroksia itseensä aivan liikaa. Ratsastajan puolelta liiallinen rohkaiseminen ja patistaminen eteenpäin nostavat tällaisen holtittoman käytöksen todennäköisyydet pilviin. Selässä tulee osata pitää pää kylmänä ja kokoajan oikeastaan ajatella hitaampaa menoa, jolloin Elli etenee turvallisen vauhdin rajoissa. Elli on erittäin yhteistyöhaluinen ratsu ja se myös tuntuu ihan aidosti pitävän työnteosta. Se on rehti ratsu, joka toki rekisteröi ratsastajansa jokaisen sisään- ja uloshengityksenkin.

Kouluaitojen sisällä Elli suorittaa hienosti, mikäli avut ovat täsmälliset ja turhat kohellukset selässä jätetään kokonaan pois. Koskaan tamma ei jää empimään yhtään mitään eli vaikka avut olisivat epäselvät, Elli etenee kuitenkin johonkin suuntaan ja erittäin päättäväisesti. Ratsastaja saa sitten itse ihmetellä, mitä tällaisessa tilanteessa oikein tapahtuu. Tempo ja vauhti pysyvät hyvin hanskassa, mikäli ratsastaja vain luottaa siihen. Lopputulos eteenpäin patistamisella on nopeasti tulikuuma ratsu, joka ampaisee kuin tykinsuusta pienestäkin pohkeen pyöräyttämisestä kyljessä. Niin kauan kuin Elli ei pode vauhtisokeutta, kuuntelee se tarkasti ohjeita ja noudattaa niitä hyvin. Tamma on kärsivällinen ja se jaksaa puurtaa samojenkin tehtävien parissa vaikka kuinka kauan, jos se kokee tämän mieluisaksi puuhaksi.

Esteet, oli ne sitten maastossa tai kentällä, ovat aina Ellin mieltä kutkuttavia asioita. Tamma on äärimmäisen itsenäinen ratsu, jota ei tarvitse olla tukemassa jokaisessa asiassa. Se vaatii kuitenkin sen rauhallisuuden äänen, joka muistuttaa tammaa siitä, että vauhtia ei tarvitse joka askeleella lisätä. Esteitä ylittäessä tärkeintä on muistaa pidätteet ennen estettä sekä myöskin ohjan tuki esteen jälkeen. Jos tamman vauhdin saa pidettyä aisoissa, esteiden ylitys käy tanssin lailla. Elli on melko viisas hevonen, jolta katoaa älykkyys ainoastaan silloin jos vauhtia on liikaa. Tämän vuoksi Elli ei lähde ylittämään estettä, jos se kokee, että siinä on potentiaalinen riski loukata itsensä. Uhkarohkea tamma ei ole eikä sitä myöskään saa pakotettua tällaiseen toimintaan. Ennakkoluuloton se kuitenkin on eli ihan sama minkälainen härveli on ylitettävä, kunhan sen yli päästään turvallisesti.

Kilpailualueiden hälinässä Ellillä on toisinaan vaikeuksia pysyä rauhallisena. Sen katse poukkoilee jo trailerissa sinne sun tänne, kun se huomaa saapuvansa uuteen paikkaan. Kaikkien muiden lajitovereiden kanssa se haluaisi heti olla leikkimässä ja vuorovaikuttamassa, mikä saattaa aiheuttaa hankalia tilanteita hevosen käsittelijöille. Aika usein Elli kuitenkin käyttäytyy muuten hyvin. Se antaa käsitellä samaan tapaan kuin kotioloissakin, kunhan sen ympärillä ei ole liikaa uusia ärsykkeitä kuten uusia tuntemattomia hevosia.

Sukutaulu

i Castlelyons Royal Sea Lion
ISH (43,75%), rtkm, 165 cm
ii Castlelyons Hurricane
ISH (50%), trt, 161 cm
iii Hoedown Throwdown (ISH 50%)
iie Diamante (ISH 50%)
ie Castlelyons Raeneris
ISH (37,5%), rnkm, 167 cm
iei Demonrush (ISH 50%)
iee Ravenore (ISH 25%)
e Chevy
ISH (18,75%), rt, 166 cm
ei Kilkenny Crow
ISH (12,5%), m, 169 cm
eii Welshans Ruane (ISH 25%)
KERJ-II
eie Shae xx
ee Chanel X
ISH (25%), rn, 165 cm
eei Ringmaster xx
eee Stonetown Celia (ISH 50%)
KERJ-II

Jälkeläiset

Syntymäaika Varsa Vanhempi Omistaja
00.00.2020 t. varsan nimi vanhemman nimi VRL-00000

Kilpailut

Porrastetut kilpailut

  • Painotuslaji: kenttäratsastus (vt. 8)
  • Kokonaispisteet painotuslajissa: 3884.51 pistettä
  • Hyppykapasiteetti ja rohkeus 2150.46 pistettä
  • Nopeus ja kestävyys 1734.05 pistettä

Muut kilpailut

06.-08.09.2021 Paris SIM Eventing Week, CIC2, 21/30 Ratsastajana B. O'Sullivan
20.-22.08.2021 Kalla Cup 2021 3. osakilpailu, CIC2, 08/33 Ratsastajana B. O'Sullivan
02.07.2021 Paris SIM Jumping Week, Speed Class 140 cm, 18/50 Ratsastajana B. O'Sullivan
21.-23.05.2021 Kalla Cup 2021 2. osakilpailu, CIC2, 04/13 Ratsastajana B. O'Sullivan
09.04.2021 European Sim-game Equestrian Tour 2021 2. osakilpailu, 130 cm, 05/22 Ratsastajana B. O'Sullivan
13.03.2021 European Sim-game Equestrian Tour 2021 1. osakilpailu, 140 cm, 04/20 Ratsastajana B. O'Sullivan
19.-21.02.2021 Kalla Cup 2021 1. osakilpailu, CIC2, 02/15 Ratsastajana B. O'Sullivann

     

Päiväkirjamerkinnät & valmennukset

20. helmikuuta 2021 - Tunnelmia Kalla Cupista

Bridgetin suupielet eivät voineet olla nousematta himpun verran lähemmäs korvia ratsukon pyyhältäessä maalilinjan yli. He olivat kimon ratsunsa kanssa suorituneet kenttäratsastuksen toisesta osakokeesta erittäin hyvin. Tämän päiväinen hallimaastokoe ratsastettiin nollalla virhepisteellä. Tämä oli ollut hevoselle uudenlainen ympäristö suorittaa maasto-osuus, mutta tavalleen uskollisena Elli otti haasteen ennakkoluulottomasti vastaan. Bridget oli hieman ihmetellyt hevosensa yltiörauhallista etenemistä maastokokeen aikana, mikä saattoi johtua siitä, että nyt oltiin hevosen mukavuusalueen ulkopuolella. Nainen istui tiiviisti satulassa ja pidätti hevosta kevyesti, mistä tamma ymmärsi heti hidastaa vauhtiaan. Bridget silitti tammansa vaaleaa kaulaa ohjatessaan heidät ulos radalta.
"Näitkö, miten hienosti Elli meni?!" Bridget inahti innostuksesta.
"Älyttömän hyvin vedetty, Bridget. Eilinen meni aivan nappiin ja tämä päivä myös. Huomenna samanlainen meininki, niin tää viikonloppu on menestys", Flynn liittyi naisen intoiluun mukaan.
"Missä Felix?" Bridget lausahti ja tähyili ympärilleen.
"Luikahti karkuun ennen kuin ehdin sanoa sanaakaan", Flynn ihmetteli.
"No varmastikin tarkotuksella. Ei halunnu kuunnella sun saarnaas omasta suorituksestaan", Bridget sanoi kulmiaan aavistuksen kohottaen luodessaan katseen tuohon tummahipiäiseen mieheensä.
"En mä olis saarnannut... ehkä.. No kyllähän se on jo näiden vuoskausien aikana tottunut muhun", mies mumisi ja tarttui Ellin ohjista Bridgetin loikatessa tamman selästä alas.

Bridget oli lähtenyt melko pian suorituksensa jälkeen vielä pienelle kävelylenkille maastakäsin Ellin kanssa. Tamman satula oli vaihtunut fleecevuorelliseen kuivatusloimeen. Elli käveli rennosti naisen vieressä ja kuikuili tarkkaavaisena ympärilleen vierasta suomalaista maisemaa. Lunta oli kaikkialla ja se narskui mukavasti askelten tahdissa. Bridget piti huolen siitä, että etenemistahti säilyi reippaana eikä liialliselle haaveilulle jäänyt aikaa. Koko lenkin ideanahan oli mahdollistaa nopea palautuminen kisasuorituksesta. Huomenna olisi sunnuntai ja tämän kisarupeaman viimeinen päivä. Viimeisenä osakokeena oli vielä rataesteet. Huomenna Bridget uskoi Ellin olevan taas enemmän oma sinne tänne sinkoileva itsensä. Eilinen koulukoe oli jo lajiltaan rauhallisempi ja tämän päiväinen suoritus meni uutta hallisysteemiä ihmetellessä, joten huomenna ei olisi sitten enää mitään ihmeteltävää eikä myöskään säästeltävää. Bridget oli hyvin mielissään siitä, miten hyvin Elli oli koko kisaviikonlopun käyttäytynyt. Kilpaileminen itsessäänhän ei ole hevoselle mikään uusi juttu, mutta kilpaileminen on painottunut aika lailla lähelle kotiseutua. Nyt ratsukko oli päätynyt Suomeen, joten uutta ihmeteltävää oli. Bridgetin puhelin äännähti vaativasti saaden Ellin kiepauttamaan pari kertaa korviaan edestakaisin. Nainen nosti puhelimen taskustaan ja lukaisi näytölle pompannen viestin, se oli Flynniltä: Mihin jäit kuppaamaan? Te ootte tän päivän välituloksissa ykkösiä!! :D


15. toukokuuta 2020 - Pikku-Ellin harjaustuokio

Bridget harjaili tottunein ottein tuota vaaleaa puoliveritammaa, joka valppaan seisoskeli keskellä käytävää molemmin puolin kiinnitettynä. Parivuotias nuorikko ei reagoinut harjaukseen millään tavalla paitsi silloin, kun Bridget kumartui harjaamaan sen jalkoja. Tässä kohtaa tamma teki sen saman ilmeen, mitä jokaisella kerralla ennenkin. Se narskutteli hieman hampaitaan ja keinutti päätään riimun ja narujen metallisten lukkojen kilistessä vastakkain. Elli vietti päivät pitkät lähinnä ulkona, koska säät olivat olleet jo pitkään mitä mainioimmat. Bridget oli ottanut tavaksi tehdä Ellin kanssa lähes päivittäin erilaisia käsittelyharjoituksia. Elli oli oikeastaan Bridgetin salainen lellikki, jota hän ei tosin myöntänyt kenellekään. Hevonen on tottunut todella hyvin varusteisiin satulaa lukuun ottamatta. Olihan Bridget tuon satulankin ottanut kuvioihin mukaan, vaikka se ei ihan vielä ollut tamman selkään päässyt. Pian olisi myös sen aika. Tamma kuopaisi vaativasti tallin lattiaa, kun Bridget vielä vain puunasi tammaa. Ellin mielestä oli aika päästä jo takaisin ulos. Siellä oli niin nätti sääkin ja kaverit odottivat!