Chiasma SWA xx

KTK-III 08/20 KEV-II 07/20 EV-I 06/20 KV-III 06/20
Virallinen nimi Chiasma SWA xx "Alma"
Rotu englannintäysiverinen
Sukupuoli, säkä tamma, 165 cm
Syntymäaika, ikä 24.05.2020, 8v. ikääntyy satunnaisesti
Väri ruunikonkimo (EE/Aa/Gg)
Omistaja VRL-10878, Wreathvalley
Kasvattaja Kingsvalley
Painotus CIC3 (re. 150 cm, ko. Vaativa B)
VH-tunnus VH20-006-0133

© Lucie Dimitrov

Alma on herkkähipiäinen diivailija, joka kestää vain tuttujen ihmisten käsittelyn. Mieluiten se hengailisi vain muiden lajitovereidensa kanssa ja viittaisi kintaalla jokaikisen ihmisolennon. Toki ruokaa nenän eteen kantava ihminen on aina tervetullut, mutta muuten he voisivat pysyä etäällä. Näin ainakin Alman mielestä. Maastakäsitellessä Alma käyttäytyy, jos kokee, että hoitajalla on selvät sävelet mitä tehdään ja miten. Arkajalkoja Alma höykkyyttää minkä kerkeää. Kaikenlaiset huomionosoitukset, joihin ei liity jollain tavalla ruoka, on tamman mielestä aika turhia tai ei se ainakaan niitä osaa arvostaa. Hevonen antaa kyllä käsitellä tietyn ajan, mutta sellaiset hartaat harjaustuokiot on syytä jättää pois aivan kokonaan. Tälle hevoselle on kuitenkin asetettava rajat jo heti ensikohtaamisesta lähtien. Pienikin lipsahdus jostakin asiasta ja Alma muistaa sen varmasti ikuisesti eikä pelkää haastaa käsittelijäänsä toiste samasta asiasta. Narun päässä Alma on ehkäpä helpoimmillaan, koska se yleensä vain löntystelee taluttajansa takana ja katselee maisemia. Toki tällöinkään ei saa nyhtää narusta liian rajusti tai hoppuuttaa arvon kuningatarta suuntaan eikä toiseen tai kohta ei edetä laisinkaan.

Ratsuna Alma on yritteliäs hevospersoona, jolta löytyy rehtiä asennetta työntekoon. Tämä asenne saattaa kuitenkin vaihdella riippuen kuka tamman selkään oikein istahtaa. Alman ratsastamisessa on muutamat jipot, joilla hevosen saa toimimaan hyvin ja motivoitua oikeisiin asioihin. Ensimmäiseksi on muistettava, että Alma kiihtyy nollasta sataan ehkä kahdessa sekunnissa, se on tulta ja tappuraa niin halutessaan eikä se pelkää oikeastaan mitään. Ennakkoluuloilla voi pyyhkiä lattiaa, kun Alman kanssa lähtee maastoesteradalle. Tamma ei epäröi lähes tulkoon ikinä kiinteän ja hurjankin näköisen maastoesteen siintäessä näköpiirissä. Ratsastajan täytyy tarjota riittävä tuki niin pohkeella kuin ohjalla, minkä jälkeen Alma hoitaa homman kuin homman kotiin. Koska hevonen on niin itsevarma itsestään, on ratsastajan osattava tarvittaessa luottaa hevoseen täysillä tai sitten vastaavasti ottaa tilanteessa johtovastuu. Alma ei missään nimessä ole ratsu ihmisille, jotka eivät kykene sekunnissa vaihtamaan suunnitelma B:hen (tai kehittämään täysin uutta suunnitelmaa lennosta), jos tilanne niin vaatii.

Alma on kouluradalla elementissään. Se kokoaa kevyehkön runkonsa oikein ketterästi ja jaksaa työskennellä samojenkin asioiden parissa pitkään. Koska Alma on herkkä, rekisteröi se jokaisen selästä tulevan avun. Mikäli avut riitelevät keskenään, tamma voi toisinaan lopettaa toimimisen täysin. Se kirjaimellisesti siis pistää jarrut pohjaan. Almalla on yllättävän ponnekas askel, jonka aikana pystyy ihan selvästi tuntemaan kuinka moottori hurisee tamman takaosassa. Hevonen ei kuumu kouluratsastustehtävien aikana kovinkaan usein ellei ratsastajaksi ole eksynyt joku, joka ei ymmärrä Alman herkkää sielunelämää. Almaa ei pidä alkaa patistamaan erikseen eteenpäin, koska se toimii tarpeeksi hyvin ihan muutamasta hipaisusta kyljessä tai toisinaan jopa pienen pieni painonsiirto saa tamman toteuttamaan tehtävän.

Muiden hevosten seurassa Alma rakastaa olla yli kaiken. Se tulee toimeen lähes tulkoon kaikkien kanssa, jotka sille ovat ystävällisiä. Alma itse ei koskaan nyrpistele nokkaansa muille hevosille tai riitele. Jos alkaa näyttää siltä, että pian syntyy riita, Alma tyytyy poistumaan tilanteesta mahdollisimman nopeasti. Ruoka on Almalle myöskin rakas asia, jonka avulla tamman saa tekemään mitä tahansa. Lastaaminen traileriin ja siellä matkustaminen onnistuvat oikein esimerkillisesti, kunhan tosiaan sitä evästä on riittävästi tarjolla. Kilpailuhälinässä Alma on täysin oma itsensä. Se ei ota stressiä uusista tilanteista, vaikka aluksi ehkä katselee hieman syrjemmältä ennen kuin tottuu ajatukseen jostakin vieraasta.

Sukutaulu

i Chimera xx
xx, trn, 163 cm
ii The Riddle xx
xx, trt, 164 cm
iii Synaesthesiac xx
iie Blandiloquent xx
ie Serenata xx
xx, rn, 162 cm
iei Demesne xx
iee Denouement xx
e Chapala xx
ERJ-I
xx, mkm, 164 cm
ei Chancellor xx
xx, mkm, 169 cm
eii Chellor xx
eie Filence xx
ee Chapeleon xx
xx, rt, 165 cm
eei Castle Hill xx
eee Fortine xx
Lue sukuselvitys

Jälkeläiset

Syntymäaika Varsa Vanhempi Omistaja
00.00.2020 t. varsan nimi vanhemman nimi omistaja

Kilpailut

Näyttelyt

17.01.2021, Delmenhorst, VSN, englantilaiset täysiveriset, SW4
12.08.2020, Alondra, VSN, englantilaiset täysiveriset, tammat, SW5

05.08.2020, Safiiritiikerin kilpailukeskus, NJ, täysiveriset, irtoSERT

Porrastetut kilpailut

  • Painotuslaji: kenttäratsastus (vt. 7)
  • Kokonaispisteet painotuslajissa: 3002.46 pistettä
  • Hyppykapasiteetti ja rohkeus 1567.28 pistettä
  • Nopeus ja kestävyys 1435.18 pistettä

Perinteiset kilpailut (ERJ)

    17.06.2021 Yemene, ERJ, 150cm, 03/40
    16.06.2021 Yemene, ERJ, 150cm, 04/40
    11.06.2021 Yemene, ERJ, 150cm, 02/40

Muut kilpailut

10.-12.09.2021 Paris SIM Eventing Week, CIC3, 18/36 Ratsastajana B. O'Sullivan
30.07.2021 Power Jump 2021, Master 150 cm, 31/42 Ratsastajana F. Altermatt
03.07.2021 Paris SIM Jumping Week, Speed Class 145 cm, 03/44 Ratsastajana F. Altermatt
02.07.2021 Paris SIM Jumping Week, International 150 cm, 02/50 Ratsastajana F. Altermatt

   

Päiväkirjamerkinnät & valmennukset

04. kesäkuuta 2020 - Ensimmäiset viikot Irlannissa

Chiasma SWA xx oli saapunut Irlantiin kuukausi sitten. Hevonen oli reilun puolentoista vuoden ikäinen, mutta todella reipas olento jo nyt. Ensimmäinen viikko Bridgetillä oli mennyt siihen, että hän sai Alman viihtymään uudessa kodissaan. Nainen tutustutti varsaa farmin jokaiseen kolkkaan. Bridget kävelytti nuorikkoa pitkin Wreathvalleyn tiluksia, mistä Alma tuntui pitävän kovasti. Sille oli selvästi jo tullut tallin rutiinit tutuiksi. Tamma oli kyllä aina asennossa ja tarkkana kuin porkkana ruoka-ajan lähestyessä. Talliväki on saanut kasvattaa pientä hevosenalkua siihen, että se malttaisi kärsivällisesti odottaa ruokaansa. Pari kertaa tamma on ruokahepulissaan oikein syöksynyt ruokaa tuovan ihmisen päälle, mikä tietysti on kitkettävä heti pois. Vielä tuo pienehkö nuori hevonen ei aiheuta vaaratilanteita, mutta nopeastihan se tuosta kasvaa ja voi aiheuttaa vaikka minkälaista sotkua, jos se vielä aikuisenakin hyppii ihmisten päälle. Kärsivällisyyttä tamman pitäisi saada kaikessa tekemisessään vielä lisää. Bridget on pistänyt merkille sen, että varsa ei jaksa olla paikallaan sitten ollenkaan, kun tietty aika on kulunut esimerkiksi harjauksen alottamisesta. Taluttaessa Alma kuitenkin kulkee melko nätisti. Hevosella on niin paljon asioita, joihin sen pitäisi tutustua, että se jää yhden kävelylenkin aikana ainakin tuhat kertaa jonkin voikukan tai yhtä ihmeellisen asian juureen nököttämään moneksi minuutiksi.